Salut din nou !

Alocăm ziua de azi pentru prezentarea un tip de brânză realizat din lapte de oaie: PECORINO. Pecorino este un termen colectiv pentru diferite tipuri de brânzeturi de oaie. Pentru că nu există un singur Pecorino fiecare regiune din Italia a dezvoltat propria variantă a acestui produs savuros. Astăzi există și variante la care se amestecă în laptele de oaie și lapte de vacă sau de capră. Probabil ați auzit deja despre Pecorino romano, Pecorino sardo, Pecorino toscano, Pecorino siciliano, Pecorino pepato, Pecorino di Pienza, Pecorino di Apulia, Pecorino Crotonese, Pecorino di Filiano, Pecorino Marchigiano, Pecorino di Botte, Cascio Pecorino Lievito, etc. 

Sortimentul de brânză Pecorino romano, maturată cel puțin 5 luni, este realizat cu lapte integral de oaie și are un gust ușor picant, sărat și o textură densă, tare.  Pecorino Romano are o istorie lungă fiind produsă încă din timpul Imperiul Roman. Metodele de prelucrare ale brânzei au fost descrise pentru prima dată de către unii dintre cei mai importanți scriitori ai Romei antice: Varrone, Columella, Virgilio și Pliniu cel Bătrân. În jurul anului 227 î.Hr., producția de pecorino romano s-a răspândit și în insula vecină- Sardinia. În Sardinia se produce aproape 90% din cantiatea de Pecorino Romano, în timp ce restul de 10% provine din zona Lazio și provincia toscană Grosseto. Important de notat este faptul că din zerul care se obține la producerea brânzei Pecorino, se face, o altă brânză clasică italiană, Ricotta.

Fotografii realizate de către Trinity Kubassek și Massimiliano Olivi.
Mulțumim !